Home>Blog > Je moet wel eerlijk spelen!

Je moet wel eerlijk spelen!

Een kreet die geregeld klinkt bij ons thuis als de ene de spelregels toch iets ruimer interpreteert dan de ander. Spelregels zijn er om een spel eerlijk te laten verlopen, maar is het speelveld wel altijd gelijk? De “Panama Papers” en “Paradise Papers” hebben aan veel mensen inzage gegeven in verborgen informatie. Er ontstond veel (politieke) onrust door feitelijk gezien het toepassen van spelregels voor belastingheffing. Maar wordt hier wel eerlijk gespeeld? Heeft elke partij wel dezelfde informatie en middelen? “The game is on”! Eerlijk spel wordt een norm.

Zondagmiddag – slecht weer. Het schaakbord wordt tevoorschijn gehaald. Mijn vrouw speelt een potje met mijn oudste dochter Monique. Ik kan het niet laten, als Monique alle hoeken van het bord ziet, om even te helpen. Het duurt niet lang of ik word beticht van oneerlijk spel. Maar is dat wel zo? Was dit vooraf vastgelegd in de spelregels of spelafspraken? Het klinkt een beetje flauw maar zo gaat het ook met de “belastingontwijkende constructies”? Deze constructies maken gebruik van bestaande wetgeving al dan niet met een ruimere interpretatie.
 
Moreel is er veel te vinden van deze constructies. Van afschuw (moreel verwerpelijk) tot enige jaloezie (kon ik dit ook maar toepassen – goed nieuws: check het programma Jan de Belastingman NPO3). Ook de politiek roert zich hevig in de discussie. Naar mijn mening is de politiek dan ook het aangewezen onderdeel om deze discussie richting te geven. Zij heeft namelijk als enige de mogelijkheid om het speelveld (wetgeving) aan te passen. Of de discussie alleen hier mee opgelost kan worden betwijfel ik. Er zijn altijd hele slimme mensen die zoveel informatie hebben dat er altijd weer mogelijkheden worden gevonden om het speelveld toch net iets anders te interpreteren. Maar goed dat kost meestal een flinke duit!

Afgelopen zaterdag stond in het Financieel Dagblad een artikel over het einde van de lobby voor 5 grote Tech bedrijven. De zweep ligt klaar voor Amazon, Google, Apple, Microsoft en Facebook kopte het artikel.
 
Deze bedrijven weten het (belasting)speelveld maximaal te benutten en bezitten ook enorm veel informatie. Informatie die wij als gebruiker gratis afstaan voor het gebruik en gemak van de dienstverlening. De enorme kasstromen, lage belastingheffing en enorme datastromen zorgt er voor dat gebruikers “verslaafd” raken en elke toetreder opgekocht wordt of een proces krijgt.

Welke informatie geeft uw klant u? Gratis? Wat kunt u er mee? Een leuk voorbeeld kwam ik recent tegen. Een ondernemer heeft een concept ontwikkeld. Het concept is te koop via een app. Op basis van het gebruik in de app (meetbaar) is beslist dat de openingstijden anders worden ingericht. Een mooi voorbeeld waarin gratis data gelijk invulling geeft aan vraag en aanbod wat direct doorgevoerd kan worden in de bedrijfsvoering.
 
Het niet gebruiken van de applicaties van de Techreuzen is denk ik niet haalbaar. Hun macht is (nog) groot, maar de zweep ligt klaar. Maar welke informatie heeft u nodig van uw klant? En hoe krijg je deze beschikbaar? Kunt u gebruik maken van de informatie van anderen? De iPhone X wordt uitgerust met iBeacon – een applicatie die heel precies kan registeren waar de gebruiker is om vervolgens berichten te sturen. Tja voor het gebruik van deze mogelijkheid zal Apple een vergoeding vragen, maar als uw klant deze informatie gratis verstrekt….dan kunt u hem of haar toch gewoon de aanbieding sturen als deze in de buurt loopt?

Schaap & Van Dijk, belastingadviseurs en accountants
Bunschoten 11 november 2017

Wijnant Schaap


 

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets