Home>Blog > De "kleine" wereld van het samenwerken – een slangenkuil?

De "kleine" wereld van het samenwerken – een slangenkuil?

Vandaag de dag is de wereld kleiner dan ooit. Grote opdrachten zijn niet meer alleen voorbehouden aan de grote bedrijven op deze aarde. De digitale netwerken groeien explosief. Speciale netwerkteams zoeken expertise en gaan samen die unieke opdracht aan. Het werk en de “poet” wordt verdeeld. Iedereen blij…toch?

Geregeld spreek ik ondernemers die nadenken over uitbreiding van activiteiten door te gaan  samenwerken. Samenwerken voor langere periode of op projectbasis. Het netwerk laat het toe omdat de ene het contact heeft en de ander de specialiteit. Een soort “duo penotti  … 2 kleuren in een potti” (reclame jaren 90 chocoladepasta).

Maar samenwerken is echt een vak apart. Wij zien het samenwerken (helaas) geregeld verkeerd gaan omdat de afspraken of uitgangspunten niet volledig besproken of vastgelegd zijn .

Voorkom dat het samenwerken met uw netwerk een slangenkuil wordt door de volgende valkuilen te ondervangen:


 
Valkuil 1: verkeerde partner
Samenwerken vergt mensenkennis. Zorg dat u goed weet wat u bij de ander zoekt én wat u zelf te bieden hebt. Hierbij gaat het niet alleen om vaardigheden, maar ook om karaktereigenschappen. Maar naast karaktereigenschappen is het ook van belang of het ook een betrouwbare partner is? Je weet vooraf niet hoe de ander zich houdt bij tegenslagen of onder invloed van succes. De kunst is om een goede kanseninschatting te maken. Wijk niet af van je eigen werkwijze – denk aan leverings- en betalingscondities maar ook waar bent u goed in en wat niet?

Valkuil 2: geen oog voor menselijk aspect
Een van de grootste valkuilen is dat ondernemers denken dat ze met formele overeenkomsten alle risico's kunnen afdekken. Een dichtgetimmerd contract, waarin sancties zijn opgenomen voor het geval de ander zich niet aan de afspraken houdt, gaat uit van wantrouwen. Terwijl het bij samenwerking juist draait om het creëren van een relatie. Bij veel samenwerkingsverbanden die mislukken hebben ondernemers vooraf niet nagedacht hoe ze de relatie wilden vormgeven.

Valkuil 3: niets zwart op wit
Het andere uiterste van een dichtgetimmerd contract is helemaal niets afspreken. Ook dat is af te raden. Er zijn dan geen zichtbare doelen vastgelegd.

Valkuil 4: geen exitscenario besproken
Veel ondernemers verzuimen vast te leggen hoe te handelen bij een slecht scenario of bij een exit door ziekte, overlijden of reputatieschade. Leg vast wie het bedrijf na de exit mag voortzetten of welk opzegtermijn wordt er gehanteerd.

Valkuil 5: geen oog voor verschillen
Een andere valkuil is dat ondernemers de onderlinge verschillen niet erkennen. Door de kleinere wereld zijn samenwerkingen steeds meer divers en complexer geworden. Vroeger verliep de samenwerking vooral in dezelfde branche, maar nu wordt steeds vaker samenwerking gezocht tussen bedrijven die opereren in verschillende markten of die andere producten en diensten aanbieden.  Zorg dat u binnen het samenwerkingsverband enige vrijheid (be)houdt.
 
Valkuil 6: ongelijke inbreng
Soms gaat de samenwerking mis omdat een van beiden een groter netwerk of meer ervaring inbrengt of meer opdrachten binnensleept. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar de ander moet op den duur wel iets kunnen bieden.
 

Bron: Financieel Dagblad zaterdag 20-5-2017 Jasperien van Weerdt
 

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets