Home>Blog > De Doorbraak…

De Doorbraak…

Schaap & Van Dijk bestaat deze maand 25 jaar. Wij hebben dat einde van vorig jaar gevierd met onze relaties en Ben Tiggelaar in het AFAS Theater in Leusden. Deze week hebben we bekend gemaakt dat we met onze medewerkers/-sters en aanhang en hun kroost de Efteling gaan bezoeken. Onder het genot van koffie en gebak kwam de onvermijdelijke vraag hoe het allemaal zo begonnen is. Ik heb het verhaal van De Doorbraak verteld…

De oorzaak van de start van Schaap & Van Dijk is eigenlijk mijn moeder! Naast een full-time dienstbetrekking verrichtte ik als eenmansbedrijf de nodige advieswerkzaamheden. Dat ging zodanige vormen aannemen, dat er geen tijd beschikbaar was voor andere dingen. Op een vrijdagmiddag einde 1993 moest ik oppassen op de jongste dochter Annemieke, want mijn vrouw ging winkelen… Een hele stapel werk en helaas een zieke dochter en koude benen, want op zolder tochtte het nogal. Daar had ik al vaker over geklaagd en dat wist mijn moeder.

De combinatie van een hele stapel werk, een zieke dochter, oppasdienst en koude voeten en een bezorgde moeder was de oorzaak van De Doorbraak. Mijn moeder meldde zich die vrijdagmiddag bij mij thuis met een elektrische stoof. Dat is lekker warm voor je voeten, zo heeft zij gedacht. Goedgemutst en blij dat zij mij kon helpen meldde zij zich op de zolderkamer. De reactie van mij was op zijn zachtst gezegd onredelijk, eigenlijk onbeschoft. Het werk wilde niet vlotten door een huilende dochter en Jannie was aan het winkelen, zodat mijn stemming beneden het nulpunt lag. Ik heb mijn bezorgde moeder met een grauw en een snauw te woord gestaan en haar niet eens een kop koffie aangeboden, laat staan bedankt voor die stoof. Diep teleurgesteld verliet zij het huis met de elektrische stoof die volgens haar mijn koude voeten probleem kon oplossen.

Vanzelfsprekend bleef die onbehoorlijke actie van mij niet onopgemerkt, laat staan onbesproken. Jannie kwam thuis van het winkelen en vroeg “hoe is het gegaan?” Ook op die vraag kwam van mijn kant een niet al te vrolijk antwoord, dus een donderbui in huize Schaap wat onvermijdelijk. Het nieuws dat mijn moeder, bezorgd als zij is, zich had gemeld met een elektrische stoof en zich teleurgesteld uit de voeten had gemaakt, was de oorzaak van enkele pittige blikseminslagen.

Verdere details over die donderbui laat ik onbesproken, maar al dit soort gebeurtenissen hebben ertoe geleid, dat ik een keus moest maken. Of de extra werkzaamheden staken en het dienstverband met de werkgever voortzetten, of dat dienstverband beëindigen en voor eigen rekening en risico een bedrijf starten. Het is dat laatste geworden en dat was de geboorte van Schaap & Van Dijk in april 1994.


Tijdens de openingsreceptie kwam mijn moeder met een nogal groot cadeau aandragen. Blij en van geen kwaad bewust nam ik haar cadeau aan en pakte het uit. De bewuste elektrische stoof gaf zij mij met daarop geplakt “De Doorbraak”. Een geweldig cadeau wat mij iedere keer weer laat herinneren hoe onbeschoft ik haar die vrijdagmiddag heb bejegend, maar dat het wel de zet is geweest naar de geboorte van Schaap & Van Dijk. De stoof ligt nog steeds bij mij op de kamer…

Schaap & Van Dijk Belastingadviseurs en Accountants
Bunschoten 16 april 2019

Wim Schaap

Persoonlijke noot: Helaas kan ik het verhaal niet meer met haar delen; zij leeft nog wel maar begrijpt het niet meer, omdat Alzheimer haar geheugen heeft weggenomen.

 

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets