Home>Blog > Gratis geld?!?

Gratis geld?!?

Vorige week had ik een bespreking met een klant van ons, een installateur. Na enige tijd kwamen wij op het onderwerp besparen. Besparen op de kosten van gas - altijd leuk en handig. Er kwam een technisch verhaal voorzien van een aantal krabbels op papier. Het kwartje viel! “Afval” werd hergebruikt. Gevonden geld!

Nu ben ik niet de meest technische persoon, dus kostte de uitleg meer tijd. Ik begreep het, maar kon het nog niet zelf uitleggen. Een technisch schema werd toegestuurd. Een aantal hiëroglief-achtige strepen en tekens die ik ooit wel eens had gezien bij natuurkunde maakten duidelijk dat koelen niets anders is dan het onttrekken van warmte. Deze warmte kan gebruikt worden voor warm water voor de afwas of de verwarming. Energie die anders in de lucht verdwijnt.
Mijn hoofd draaide overuren. Die hiëroglief-achtige tekening kon bij heel veel partijen worden ingezet. Hoeveel bedrijven hebben geen koelingen staan? Bakkers, productiebedrijven, slagers, etc. Wat gebeurt er met deze warmte? Wie gooit dit gratis niet geld weg?

Als of het een afspraak was, gaf Koelewijn’s Haringinleggerij* deze week inzage in de nieuw te bouwen duurzame productielocatie. Een forse investering. En waar wordt onder andere gebruik van gemaakt…? Juist – teruggewonnen energie van compressoren om diepvriesvis te ontdooien! Gratis!

“Ook de teruggewonnen warmte van de compressoren wordt gebruikt
 om het pand te verwarmen en om diepvriesvis te ontdooien. Het doel is
een vrijwel energieneutraal gebouw neer te zetten.”


Natuurlijk is het niet helemaal gratis. Een aanpassing aan de installatie zal nodig zijn. Maar als er gekeken wordt naar de restwarmte die voor de investering volledig onbenut bleef is het rendement heel groot! En wat te denken van de fiscale stimulans in de zin van extra aftrek of subsidie?

Nu ben ik geen techneut en heb ik zeker geen twee rechter handen, maar rekenen gaat mij best aardig af. Restwarmte met een beperkte investering gebruiken in uw onderneming is een rekensom die echt op de sigarenkist kan. Welke mogelijkheden heeft u? Waar zou u de techniek kunnen gebruik om uw energiegebruik te verlagen en het rendement verbeteren?

Schaap & Van Dijk
Belastingadviseurs en accountants

Wijnant Schaap
 
*Koelewijn’s Haringinleggerij is een groothandel in verse en bewerkte vis gevestigd in Bunschoten-Spakenburg - lees hier het artikel in Financieel Dagblad.

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets