Home>Blog > Hoe kunt u als MKB ondernemer winstlekkage bestrijden? (5 van 5)

Hoe kunt u als MKB ondernemer winstlekkage bestrijden? (5 van 5)

Bij een groot deel van de MKB-bedrijven lekt (ongemerkt) geld weg.  Deze verliezen zijn voor een groot deel te beperken of weg te nemen door passende maatregelen te nemen. In deze serie worden vijf oorzaken belicht met daarbij een praktische tip om deze lekkage te voorkomen.

Hoe kunt u als MKB ondernemer winstlekkage bestrijden? Een korte vijfdelige serie tips die u direct in kunt zetten.
Download hier de hele serie in één keer!


Vandaag winstlekkage en voorraad (5)

De economie groeit en de meeste ondernemingen hebben werk genoeg. Snelle levering is voor de consument (zakelijk en privé) steeds vaker belangrijker dan de prijs. “Ik wil het nu of morgen in huis hebben”. Het aanleggen van voorraden en snelle distributie zijn hiervoor belangrijke ingrediënten.  Maar het aanleggen van voorraden zorgt voor het vasthouden van kapitaal en zorgt voor risico’s. Denk maar eens aan mode onderhevige producten (kleding / speelgoed), economische en technische veroudering of wettelijke aanpassingen (dieselauto’s en milieugebieden rondom steden).
 
Zorg voor een goed voorraadbeheersysteem dat aansluit op de vraag. Zorg voor goede prognoses en stuur direct bij als de realisatie afwijkt. Zorg er voor dat u niet enorme voorraden aanlegt voor producten die mode- of trendgevoelig zijn. Denk aan de fidget spinner die een tijdje terug erg “hot” was. De eerste, directe leveringen, gingen tegen de hoofdprijs om vervolgens met enkele weken via AliExpress voor enkele dollars geleverd te worden…

Te weinig aandacht voor voorraden en het beheer daarvan brengt risico’s met zich mee. Het geld zit “opgesloten” en kan niet worden uitgegeven. Zorg voor goede budgetten en realisatieoverzichten om zo snel bij te kunnen sturen in de voorraden en inkopen.

Schaap & Van Dijk
belastingadviseurs en accountants
 
Wijnant Schaap

Download hier de PDF versie Winstlekkage voorraad (5)
Download hier de PDF versie Winstlekkage debiteurenbeheer (4)
Download hier de PDF versie Winstlekkage productiviteit (3)
Download hier de PDF versie Winstlekkage en kostenbeheer (2)
Download hier de PDF versie Winstlekkage prijs- en margebeleid (1) 

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets