Home>Nieuws > Truckkartel: Een nieuwe truck gekocht tussen 1997-2011?

Truckkartel: Een nieuwe truck gekocht tussen 1997-2011?

Heeft u als bedrijf vanaf 1997 tot en met 2011 één of meerdere trucks of vrachtwagencombinaties gekocht? Dan is de kans groot dat u door het truckkartel te veel heeft betaald.

Door verboden prijsafspraken betaalden bedrijven jarenlang te veel voor hun vrachtwagens. Grote fabrikanten zoals DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler (Mercedes-Benz) waren bij het truckkartel betrokken en hebben van 1997 tot en met 2011 de verboden prijsafspraken gemaakt. De trucks werden voor een te hoge prijs verkocht. Hierdoor heeft u als bedrijf in de kartelperiode over het algemeen 10% tot 15% te veel betaald voor uw vrachtwagens.

Achtergrond van het kartel
Grote vrachtwagenfabrikanten zoals DAF, Volvo, Scania, MAN, Iveco, Renault en Daimler (Mercedes-Benz) hebben vanaf 1997 tot en met 2011 verboden prijsafspraken (een kartel) gemaakt. Door dit truckkartel, ook wel vrachtwagenkartel genoemd, betaalden bedrijven jarenlang te veel voor hun vrachtwagens.

De Europese Commissie onderzoekt het kartel tussen de vrachtwagenfabrikanten sinds 2011 en diende in 2014 haar aanklachten in tegen de vrachtwagenfabrikanten. Op 19 juli 2018 heeft de Europese Commissie een boete opgelegd van in totaal € 2,93 miljard voor vijf van de zeven betrokken ondernemingen. De vijf fabrikanten hebben een schikking getroffen met de Europese Commissie. Vrachtwagenfabrikant MAN gaat vrijuit, omdat zij het kartel heeft aangekaart en het onderzoek tegen Scania liep nog verder.

Scania wenste niet te schikken met de Europese Commissie, maar op 27 september 2017 werd toch ook Scania een boete opgelegd van ruim € 880 miljoen. Daarmee komt het totaal aan boetes op ruim € 3,8 miljard. Scania heeft beroep aangetekend tegen deze boete.

Door de boete van de Europese Commissie staan de verboden prijsafspraken en het onrechtmatig handelen van de fabrikanten vast. Elke deelnemer van een kartel is aansprakelijk voor alle schade van het kartel.

Actie ondernemen?
Via verschillende kanalen (MKB-claim en CVAH) wordt melding gemaakt van bovenstaande. Door de krachten te bundelen en door te handelen op basis van no cure no pay is het misschien zinvol om actie te ondernemen.

Meer informatie vindt u op de websites van MKB-claim en CVAH.

Bron: CVAH en MKB-Claim
 

Interessant, ik wil hier meer over weten

U kunt contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 033-299 69 55 of via onderstaand contactformulier.
Onderwerp:
Naam:
Email:
Telefoonnummer:

Onze tweets