Home>Blog > Een goed vliegplan - “I love it when a plan comes together!”

Een goed vliegplan - “I love it when a plan comes together!”

Een veel gehoorde zin uit de serie The A-Team. Hannibal Smith die lachend met een sigaar in zijn mond deze legendarische woorden uitsprak, nadat het probleem was opgelost. Het doel was extreem duidelijk voor de 4 oorlogshelden; de slechterik moest het onderspit delven door optimaal samen te werken en alle gevonden voorwerpen te gebruiken in de juiste volgorde. Na een knappe prestatie; elke aflevering een sigaar als beloning. Is uw plan ook bekend en heeft u de “sigaar” al klaar liggen?

In de derde week van januari hebben wij met het gezin een bezoek gebracht aan Space Expo in Noordwijk. Space Expo is het officiële bezoekerscentrum van ESA ESTEC en laat een geweldig kijkje zien van de ruimte. In één van de zalen werd uitleg gegeven over de Google Lunar X Prize ook wel bekend onder Moon 2.0. Geweldig om te zien hoe enorm veel voorbereidingen er worden getroffen nadat het plan is vastgesteld; wij gaan weer naar de maan! Vanuit het doel worden de criteria ’s en het tijdsschema bepaald. Eerst het doel en dan terugkijken wanneer wat af moet zijn.
 


Afgelopen week heb ik voor een aantal klanten hun eigen “maanreis” voorgesteld. Een diversiteit aan “maanreizen” kwam voorbij. Variërend van welke activiteiten moet ik aanhouden, welk risico moet ik beperken om mijn gewenste inkomen in stand te houden voor nu en in de toekomst tot de vraag “…voor welke soort klant wil je eigenlijk je bed uit komen?”.
 
Het is een flinke uitdaging voor veel MKB ondernemers om je doel, voor jezelf en/of bedrijf, op te schrijven. Toch is dit van enorm belang om hier tijd aan te besteden. Het geeft namelijk zoveel rust in het verdere ondernemen. Als het doel bekend is, kunnen keuzes makkelijker langs de meetlat worden gelegd. Immers de keuze(s) moet(en) bijdragen aan het doel.
 
Na het bezoek van Space Expo heeft mijn zoontje van drie een fascinatie voor raketten. Van het aankleden (capuchon aan zijn trui wordt ineens een ruimtehelm) tot spelen. Overal komt een raket in voor. Gisteren bracht ik hem naar bed. Natuurlijk moest er afgeteld worden….3…2…1…"pffschh - lift off" en ik tilde hem op richting het plafond, totdat zijn hoofd het plafond raakte. Ik kreeg snel korte en krachtige feedback…”pap ik kan niet verder hoor?!?”. Een plezierige start met stralende oogjes, maar wij hadden geen doel en waren zomaar de raket in gestapt. Geen juiste voorbereiding door een vluchtplan te maken; eerst horizontaal te vliegen en dan via de trap naar zijn kamer te "cruisen".    
 
Maak als MKB ondernemer tijd vrij om uw doel vast te stellen. Wat heeft u nodig of wilt u bereiken en maak dit vervolgens concreet (SMART). Als het doel bekend is kunt u volle bak aan de slag met het vluchtplan en uitvoeren maar. Zorg voor een goede sigaar want als je straks het doel hebt bereikt, dan moet de sigaar in de mond en moeten de legendarische woorden “I love it when a plan comes together” wel met een smile worden uitgesproken.
 
Schaap & Van Dijk Belastingadviseurs en Accountants
Bunschoten, 28 januari 2020

Wijnant Schaap
 
Ps Ik wil je niet aanzetten tot roken, maar Hannibal Smith met sigaar en The A-Team is zo’n grote jeugdherinnering...

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets