Home>Blog > Een half kauwgompje is het net niet…

Een half kauwgompje is het net niet…

Een tijdje terug was er een bijzonder verschijnsel in huize Schaap. In de keukenlade stond een potje met kauwgom…met een aantal halve, afgebeten kauwgomstukjes erin. Ik ben best een grootverbruiker van kauwgom en ben niet zo van het weggooien. Dus nam ik een half stukje kauwgom. Na een klein half uurtje bleek dit het toch net niet te zijn. Niet fris, te klein, weinig smaak. Een half kauwgompje is het gewoon net niet.

Met deze conclusie heb ik een onderzoek opgestart. Wie was de kauwgomdief en liet zo duidelijk zijn of haar sporen achter? Je moet best wel lef hebben om een kauwgompje te stelen en de helft terug te stoppen in het potje*. Na 2 dagen heb ik de dief op heterdaad betrapt. De jongste van ons stond met zijn vingers in het potje en had een enorme menthollucht uit zijn mond… Ruben (bijna 2 jaar) was de dief!


Maar als u nu eens kijkt naar uw onderneming – het kauwgompje – waar u al jaren een (goede) boterham mee kunt verdienen. Hoe “smaakt” dit als het kauwgompje halveert? Zit er dan nog pit in? Wees actief in uw marktgebied en zorg dat u kennis op peil is om smaak te behouden en dus relevant te blijven voor uw klanten.

Deze week heb ik een aantal voorbeelden hiervan gezien. De hype over brood als dikmaker werd door technische voedseldeskundigen volledig tegengesproken. Toch was er een productiebakkerij die een koolhydraat arm brood had ontwikkeld. Niet de strijd aangaan dat brood essentiële voedingsstoffen bevat (en dus goed voor je is), maar een product ontwikkelen wat volledig past in de hype. Een ander voorbeeld is de specialist van daktuinen die volledig inspeelt op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Los van koeling (gras / mos / etc.) ook een opvang voor regenwater om zo pieken in de riolering op te vangen. Een combinatie van ontspanning (tuin), installatietechniek en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Natuurlijk is de ontwikkeling van IT (bijna alles wordt uitgerust met een chip) een belangrijke concurrent in veel businessmodellen. Om bang van te worden? Vorige week, 19 mei, stond er een mooi artikel in het Financieel Dagblad waar deze angst werd tegengesproken. Steve Wozniak  (medeoprichter van Apple) ging in op het begrip kunstmatige intelligentie. Meneer Wozniak geeft als conclusie dat wij nog niet in staat zijn om ons eigen brein te bevatten. Hoe zouden wij dit dan kunnen programmeren in een computer?

“Als Google tienduizenden foto’s heeft gezien van een hond, kan een algoritme een hond herkennen. Maar als je peuters een hond toont, dan weten die voortaan niet alleen wat een hond is, maar ook hoe die hond beweegt, ruikt en aanvoelt. Ze weten dat de staart kwispelt. Ze snappen hoe iets structureel in elkaar zit, in plaats van enkel een afbeelding te herkennen. Daar staan we mijlenver vanaf met technologie.**”

Kijk om u heen naar andere ondernemers en ondernemingen. Leer van anderen en van elkaar. En misschien wel het belangrijkste … start zelf eens een onderzoek in uw bedrijf naar de “kauwgomdief”, want voordat u het weet heeft u halve kauwgompjes…die het net niet zijn.
 
Schaap & Van Dijk Belastingadviseurs en Accountants
Bunschoten 28 mei 2018

Wijnant Schaap 

* Voor alle duidelijkheid het stukje wat nog in het potje zat was niet gebruikt…
** Citaat uit het Financieel Dagblad 19 mei 2018

 

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets