Home>Blog > Gloeilampen en plastic soep

Gloeilampen en plastic soep

Nieuwe ideeën, nieuwe kansen, nieuwe plannen…als ondernemer heb je misschien wekelijks iets nieuws. Creatief, uitdagend, vernieuwend, spannend en misschien wel next level. Je deelt voorzichtig je idee met een collega of adviseur. Wat blijkt…de andere partij is lang niet zo enthousiast als jou en komt met een aantal redenen waarom het idee of plan vooral niet zal slagen. Ben je nu teleurgesteld omdat het idee (deels) is afgebrand? Tref juist jij weer een “azijnpisser” die het niet begrijpt? Of heb je nu juist de beste feedback gehad?

Zelf heb ik nog wel eens last van het eerste…waarom zijn ze niet zo enthousiast als ik ben. Soms krijg ik een beetje allergie tegen de “Ja maar…” reactie. Maar hoeveel fouten en toekomstige problemen kun je niet voorkomen door juist de opdracht te geven om nu na te denken over fouten en redenen waarom het (straks) niet lukt.

Deze maand is het bijna 140 jaar geleden dat de eerste gloeilamp die Thomas Edison (1847 – 1931) maakte licht gaf. Zijn eerste lamp brandde niet langer dan enkele uren, maar het idee was er en werd snel verbeterd en voorzien van een flinke schep commercie. Et voilà een massaproduct was ontstaan. De negentiende eeuw was het perfecte moment tussen elektriciteit en gloeilampen; een “verlichting” voor veel mensen. 
Wie zijn de Edisons van vandaag? Is dat een van de vele Silicon Valley startups of Boyan Slat (Ocean Cleanup)? Veranderingen gaan super snel en weinig uitvindingen worden maar op één plaats tegelijk uitgevonden. Edison heeft de naam, maar meer dan 20 uitvinders claimen de uitvinding van de gloeilamp…Een persoon die in deze huidige tijd een nieuwe “Edison” kan zijn is naar mijn mening Boyan Slat met zijn onderneming Ocean Cleanup. Een grote schoonmaakmachine die plasticsoep in de oceaan probeert op te ruimen. In VPRO Tegenlicht neemt Boyan Slat zijn team apart en stelt ze de vraag:

Je bent 1 jaar verder. Neem 10 minuten de tijd om zoveel mogelijk redenen te bedenken waarom het idee niet is gelukt.

Bij het horen van de vraag kreeg ik al een beetje last van mijn allergie, maar Boyan Slat vat het heel nuchter samen: “ik heb gewoon heel veel feedback ontvangen voor problemen die ik nu voorzie en kan voorkomen om Ocean Cleanup een succes te laten worden”.

Boyan Slat en zijn team bij Ocean Cleanup stellen zich kwetsbaar op om nu na te denken over wat straks fout kan gaan. Denk daar eens aan bij je nieuwe idee of plan.
 
Schaap & Van Dijk Belastingadviseurs en Accountants
Bunschoten 9 november 2018

Wijnant Schaap
 
Persoonlijke noot: Boyan Slat en zijn Team Ocean Cleanup brengen de wereld iets nieuws. Geen tech oplossing of app waar je een taxi mee kunt bestellen, maar echt iets nieuws wat een probleem oplost. Net als dat Edison deed met zijn gloeilamp. Lets go Ocean Cleanup!

 

Reactie plaatsen

*Naam, email en bericht verplicht
Naam:
Email:

Reacties [0]

Er is nog niet gereageerd.

Onze tweets