Home>Nieuws > Nieuw besluit verlaagd tarief BTW (1)

Wetsvoorstel implementatie EU-richtlijn toereikende minimumlonen

Op 19 oktober 2022 is de EU-richtlijn 2022/2041 betreffende toereikende minimumlonen in de Europese Unie vastgesteld. Deze richtlijn moet uiterlijk op 15 november 2024 zijn omgezet in het Nederlandse rechtssysteem. De minister van SZW heeft een wetsvoorstel tot implementatie van de richtlijn ingediend. In dit wetsvoorstel zijn geen andere regels opgenomen dan de strikt noodzakelijke. De richtlijn maakt onderscheid tussen lidstaten met een wettelijk minimumloon en landen die geen wettelijk minimumloon kennen en waarbij de minimumlonen worden vastgelegd in collectieve arbeidsovereenkomsten.

De richtlijn bevat bepalingen, die op dit moment geen onderdeel uitmaken van het Nederlandse recht. Dit wetsvoorstel bevat de bepalingen die bij wet moeten worden geïmplementeerd. Dat gebeurt door een wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML).

Er wordt een nieuw artikel opgenomen, waarin is bepaald dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen wegens de omstandigheid dat de werknemer een beroep doet op de in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag genoemde rechten. Ook regelt dit artikel dat de werkgever de werknemer niet mag benadelen wegens de omstandigheid dat de werknemer het recht op het laagste schaalbedrag in de laagste loonschaal of een andere minimumvergoeding voor de verrichte arbeid volgens de toepasselijke cao geldend maakt. Een schending door de werkgever van de in deze bepaling opgenomen norm kan worden beschouwd als een toerekenbare tekortkoming in de nakoming van de arbeidsovereenkomst. Dat betekent dat de werknemer onder andere een schadevergoeding kan vorderen bij de kantonrechter.

In de WML is geregeld dat de minister na verloop van maximaal vier jaar nagaat of een bijzondere wijziging van het minimumloon nodig is. Aan het betreffende artikel in de WML wordt een nieuw lid toegevoegd, waarin de criteria aan de hand waarvan de hoogte van het minimumloon wordt geëvalueerd zijn opgenomen. Verder wordt een delegatiegrondslag opgenomen om bij of krachtens AMvB aanvullende criteria voor te schrijven voor een evaluatie van het minimumloon.

De wet treedt in werking op een bij Koninklijk Besluit te bepalen tijdstip.


Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid | wetsvoorstel

Interessant, ik wil hier meer over weten

U kunt contact met ons opnemen via ons telefoonnummer 033-299 69 55 of via onderstaand contactformulier.
Onderwerp:
Naam:
Email:
Telefoonnummer:

Onze tweets